Owcze, Wyspy
 
Encyklopedia PWN
Owcze, Wyspy,
autonomiczna część Danii, 18 większych wysp i kilka niewielkich wysepek na M. Norweskim, między Wielką Brytanią, Islandią a Norwegią
Nazwy: duń. Fćrřerne, farerski Fřroyar, farerskie Fřroyar
Strefa czasowa: GMT +0
Powierzchnia: 1,4 tys. km2
Ludność: 48,4 tys. mieszkańców (2010)
Gęstość zaludnienia: 34,6 os/km2 (2010)
Języki: farerski, duński
Państwo macierzyste: Dania
Stolice: Thorshavn (duń.)
Oficjalne strony WWW: www.tourist.fo (internetowy serwis turystyczny)
Domena internetowa: .fo
wyspy pochodzenia wulk., górzyste, wysokość do 882 m, o dobrze rozwiniętych wybrzeżach; klimat umiarkowany mor., chłodny; rybołówstwo; hodowla owiec, uprawa jęczmienia, owsa, ziemniaków (pod uprawy zajęte tylko 2% pow. wysp); eksploatacja bazaltu, torfu; przemysł spoż., wyrób artykułów z wełny; regularne połączenia promowe z Danią, Islandią i Szkocją; port lotniczy.
Ilustracje
Thorshavn (Wyspy Owcze) .fot. S. Kulczyk/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia