wyżarzanie

Encyklopedia PWN

przedmiot wykonany przez napełnienie formy odlewniczej (odlewanie) ciekłym metalem lub stopem, krzepnącym w tej formie, lub innym utwardzającym się tworzywem (np.: gips, ceramika, bazalt, szkło, żywica syntetyczna).
urządzenie przem. przeznaczone do nagrzewania różnych materiałów (wsadu) do temperatury, w której zachodzą w nich odpowiednie przemiany fiz. lub reakcje chem. przewidziane w danym procesie wytwarzania lub obróbki.
technol. rekrystalizujące wyżarzanie.
segregacja
[łac.],
likwacja,
hutn. chem. i strukturalna niejednorodność stopu powstała podczas jego krzepnięcia;
stabilizowanie, sezonowanie, wyżarzanie stabilizujące,
hutn. obróbka cieplna, najczęściej hartowanych przedmiotów stalowych, polegająca na ich długotrwałym (20–120 godz.) wygrzewaniu w temperaturze do 150°C;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia