sercówki

Encyklopedia PWN

roln. grupa odmian czereśni o miękkim miąższu.
sercówka, Cardium (Cerastoderma),
rodzaj mor. mięczaków;
sercówka jadalna, Cardium edule,
małż mor. o jasnej muszli, o sercowatym kształcie, promienisto żeberkowanej, wypukłej;
archeol. wczesnoneolityczny kompleks kultur i grup regionalnych rozwijających się w V tysiącleciu p.n.e. na wybrzeżach zachodniej części basenu M. Śródziemnego;
czereśnia, właśc. śliwa czereśnia, czereśnia ptasia, trześnia dzika, Prunus cerasus (Cerasus avium),
gatunek drzewa owocowego z rodzaju śliwa, z rodziny różowatych;
Bałtyckie, Morze, Bałtyk, duń. Østersøen, est. Läänemeri, fiń. Itämeri, lit. Baltijos jūra, łot. Baltijas jūŗa, niem. Ostsee, ros. Bałtịjskoje mọrie, szwedz. Ostersjön, ang. Baltic Sea,
śródlądowe, półzamknięte morze epikontynentalne Oceanu Atlantyckiego, leżące w Europie Północnej między Półwyspem Skandynawskim a środkową i wschodnią częścią lądu europejskiego.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia