reakcja
Encyklopedia PWN
obniżanie temperatury produktów spożywczych zwykle do ok. −20°C i przechowywanie od kilku miesięcy do 1 roku w tej temperaturze;
zapłodnienie, fertylizacja,
w przebiegu rozmażania płciowego, połączenie gamety żeńskiej (komórki jajowej) i męskiej (plemnika) w jedną komórkę, zw. zygotą, która daje początek nowemu organizmowi.
bud. mieszanina spoiwa budowlanego, drobnego kruszywa (piasku) i wody, zwykle o konsystencji plast., twardniejąca z upływem czasu w wyniku reakcji chem.;
ekon. twory organiczne (rośliny, zwierzęta, ekosystemy) i nieorganiczne (atmosfera, wody, minerały), wykorzystywane przez człowieka w procesie produkcji i konsumpcji;
zatrucie ciążowe, gestoza,
nadciśnienie krwi indukowane przez ciążę, jedna z najczęstszych i najpoważniejszych patologii ciąży;
fizykochemik, historyk chemii;