pokarm

Encyklopedia PWN

dział gospodarki rolnej obejmujący produkcję kokonów jedwabników (głównie morwowych), hodowlę jedwabników (w stacjach hodowli jedwabnika), wstępną obróbkę kokonów oraz uprawę morwy, której liście stanowią pokarm gąsienic;
kand, ciasto miodowo-cukrowe,
pokarm dla pszczół (gł. matek pszczelich), sporządzony z cukru pudru lub syropu i z miodu.
konkurencja
[średniow. łacina concurrentia ‘współzawodnictwo’],
biol. relacja między współwystępującymi organizmami korzystającymi równocześnie z tych samych zasobów środowiska (pokarm, partner, przestrzeń, światło, woda, sole mineralne i in.).
relacja między współwystępującymi osobnikami tego samego gatunku lub różnych gatunków;
koprofagia
[gr. kópros ‘kał’, phageín ‘jeść’],
koprofagizm,
ekol. zjawisko u zwierząt — stałe lub okresowe odżywianie się odchodami zwierząt zawierającymi niestrawione substancje odżywcze i florę bakteryjną;
korzenionóżki, Rhizopoda,
pierwotniaki z grupy zarodziowych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia