owcza
Encyklopedia PWN
podwodny grzbiet w dnie O. Atlantyckiego;
roquefort
dojrzewający, półtwardy, pleśniowy ser podpuszczkowy otrzymywany gł. z mleka owczego (niekiedy z udziałem 10–20% mleka krowiego), z dodatkiem pleśni pędzlaka Penicillium roqueforti;
[rokfọ:r; fr.] ,
zootechnik;
safian
wyprawiona skóra z kozy, garbowana roślinnie, barwiona na żywe kolory, wykończona z zachowaniem naturalnego rysunku lica skóry koziej;
[pers.],
rzemiosło zajmujące się wyprawianiem safianu ze skór kozich lub owczych, wyspecjalizowana gałąź garbarstwa i szewstwa;
termin obejmujący kraje Europy Północnej, początkowo tylko Norwegię i Szwecję ze względu na położenie geogr. oraz powiązania hist. i kulturowe, współcześnie rozszerzony także na norweską prow. Svalbard, Danię (z W. Owczymi i Grenlandią), Finlandię oraz Islandię;