mleczarskie

Encyklopedia PWN

m. w północnej Holandii, w prow. Fryzja, na wybrzeżu zbiornika IJsselmeer.
dawniej (do 1993), gałąź przemysłu zajmująca się wytwarzaniem żywności i używek;
Stawropolski, Kraj, Stawropọlskij kraj,
jednostka adm. Federacji Ros. na Przedkaukaziu;
Suchumi, gruz. Sokhumi, abchaskie Sohum, A&kmacr.x;ua,
m. w Gruzji, nad Zat. Suchumską (M. Czarne); stolica Abchazji.
w produkcji żywności otrzymywanie trwałego produktu metodą suszenia, tj. obniżania zawartości wody w produkcie przez odparowanie do kilku bądź kilkunastu procent, w celu uniemożliwienia rozwoju drobnoustrojów oraz ograniczenia do minimum niekorzystnych reakcji nieenzymatycznych i enzymatycznych;
Szawle, Šiauliai Wymowa,
m. na Litwie, na północnym skraju Wysoczyzny Żmudzkiej.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia