liściowy
Encyklopedia PWN
herbata
produkt spożywczy, młode liście lub nierozwinięte pączki liściowe krzewu herbacianego (herbata, bot.), odpowiednio przerobione i wysuszone, służące do otrzymywania napoju (naparu) o tej samej nazwie.
[łac. herba ‘zioło’, thea < południowochiń. tē],
gatunek rośliny okrytozalążkowej z rodziny herbatowatych (kameliowatych, Theaceae, Cameliaceae);
higrofity
bot. rośliny higromorficzne występujące na siedliskach o dużej wilgotności;
[gr. hygrós ‘wilgotny’, ‘mokry’, phytón ‘roślina’],
kapusta palmowa, serce palmowe,
produkt spoż. otrzymywany ze stożka wzrostu różnych gat. palm (np. sabal), zwykle pozyskiwany z siewek lub młodych drzew, poprzez usunięcie zawiązków liści, pochew liściowych i ogonków oraz wycięcie stożka.
kard, karczoch hiszpański, Cynara cardunculus,
roślina warzywna z rodziny astrowatych (złożonych) pochodząca z basenu M. Śródziemnego;
kędzierzawka, kędzierzawość,
objaw choroby rośliny polegający zwykle na nierównomiernym wzroście różnych części blaszek liściowych, na skutek czego liście stają się wyboiste, a ich brzegi pofalowane;