kremowy

Encyklopedia PWN

karbonatyty
[łac.],
skały magmowe głębinowe lub wylewne, składające się w 50–100% z węglanów pochodzenia magmowego (kalcytu, dolomitu, ankerytu, syderytu);
kreda
[łac.],
wapienna skała osadowa pochodzenia org., składająca się gł. z kokkolitów (kalcytowe fragmenty glonów planktonicznych) w ilości do 74% masowych oraz otwornic i innych drobnych węglanowych okruchów org., takich jak np. wtórnie zmienione w węglan wapnia kolce jeżowców lub igły gąbek;
odmiana jabłoni wyhodowana we Francji 1869;
krzewuszka, wajgela, Weigela,
rodzaj roślin drzewiastych z rodziny przewiertniowatych;
kuna domowa, kamionka, Martes foina,
ssak drapieżny z rodziny łasicowatych;
majonez
[fr.],
półpłynny produkt tłuszczowy, o konsystencji zbliżonej do konsystencji gęstej śmietany, o lekko ostrym, kwaskowatym smaku i kremowej barwie;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia