japoński

Encyklopedia PWN

tofu, dofu, doufu,
tradycyjny preparat białka sojowego, rodzaj sprasowanego twarogu, otrzymywany z mleka sojowego, powszechnie używany w kuchni japońskiej i chiń., także w innych krajach Dalekiego Wschodu, jako składnik wielu potraw, m.in. z warzyw, grzybów, krabów, jajek;
Tōgō
[to:go:]
Heihachirō, markiz, ur. 22 XII 1847, księstwo Satsuma (obecnie prefektura Kagoshima), zm. 30 V 1934, Tokio,
japoński admirał floty cesarskiej (od 1913);
Tōjō
[to:dźo:]
Hideki Wymowa, ur. 30 XII 1884, Tokio, zm. 18 VII 1948, tamże,
japoński polityk, generał;
Tokai Bank Ltd
[t. bäŋk lı̣mıtıd],
jap. Tōkai Ginkō,
japoński bank komercyjny,
Tokio, Tōkyō Wymowa,
stolica Japonii, w środkowej części wyspy Honsiu, na niz. Kantō, u ujścia 3 rz.: Ara, Edo i Sumida do Zat. Tokijskiej (O. Spokojny).
Tokuda Shūsei, właśc. Tokuda Sueo, ur. 23 XII 1871, Kanazawa, zm. 18 XI 1943, Tokio,
pisarz japoński;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia