intensywne
Encyklopedia PWN
bacardi
napój alkoholowy; rum lekki o mocy ok. 40%, o jasnej barwie i charakterystycznym, niezbyt intensywnym zapachu i smaku.
[bakạrdi],
banki
ekon. przedsiębiorstwa zajmujące się pośrednictwem finansowym polegającym na gromadzeniu depozytów i udzielaniu kredytów.
[wł. banca ‘stół’, ‘ława’],
m. w północno-wschodniej Hiszpanii, nad M. Śródziemnym; stolica regionu autonomicznego Katalonia i ośrodek administracyjny prow. Barcelona., drugie po Madrycie miasto Hiszpanii;
barolo
wł. czerwone wino wytrawne, o mocy 12–14% i intensywnym bukiecie, produkowane w okręgu winiarskim w okolicach Turynu (nazwa od znajdującej się tam miejscowości Barolo), z winogron odmiany ‘Nebbiolo’.
[wł.],
barwniki służące nie tylko do nadawania barwy przedmiotom użytkowym, lecz także do innych celów, m.in. do przetwarzania różnych rodzajów energii oraz do wizualizacji niektórych procesów fiz., chem. i biochemicznych;