gorąco

Encyklopedia PWN

tapas
[sanskr., ‘gorąco’, ‘żar’],
w kulturze indyjskiej asceza, żar umartwień;
fizjol. odczuwanie temperatury powietrza, wody i przedmiotów stykających się ze skórą;
techn. rodzaj obróbki plast. na zimno lub na gorąco zmieniającej kształt przedmiotów cienkościennych (blach, taśm, folii, płyt i przedmiotów o małej grubości w stosunku do innych wymiarów) z materiałów metalowych i niemetalowych (gł. z tworzyw termoplast. i kompozytów, jak tłoczywa arkuszowe);
tortilla
[tortịja; hiszp.],
okrągły placek kukurydziany z mięsem, serem itp., podawany na gorąco z sosem;
tost
[ang.],
kromka chleba (bułki) przyrumieniona z obu stron;
Turski Andrzej, ur. 25 I 1943, Warszawa, zm. 31 XII 2013, tamże,
dziennikarz radiowy i telewizyjny;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia