cydr

Encyklopedia PWN

cydr
[fr. < łac.],
jabłecznik,
napój niskoalkoholowy (1–8% alkoholu) otrzymywany przez odfermentowanie soku jabłkowego bez dodatku cukru, zarówno w gospodarstwach wiejskich, jak i na skalę przemysłową;
calvados
[kalwadọs; fr.] Wymowa,
znana powszechnie brandy jabłkowa, o zawartości alkoholu 40–50%, o charakterystycznym smaku i zapachu, otrzymywana przez oddestylowanie wina jabłkowego lub cydru, gł. w Bretanii i Normandii, w dep. Calvados;
napoje o właściwościach odurzających, o różnej zawartości alkoholu etylowego (etanolu), zależnej od sposobu ich otrzymywania oraz użytego surowca.;
Calvados
[kalwadọs],
region roln. i departament w północnej Francji (region Normandia), nad cieśn. La Manche;
kul. niskoalkoholowy napój z odfermentowanego soku jabłkowego, → cydr.
jabłoń, Malus,
rodzaj z rodziny różowatych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia