błyskawiczny

Encyklopedia PWN

nadawanie produktom spoż., gł. produktom sproszkowanym, struktury umożliwiającej ich szybkie, prawie błyskawiczne rozpuszczenie w wodzie lub w mleku;
Judson
[dżạdsən]
Whitcomb, ur. 1836, zm. 1909,
wynalazca amer.;
walka zbrojna w obronie niepodległości Polski, prowadzona 1 IX–6 X 1939 przeciwko agresji Niemiec i od 17 IX — ZSRR, będąca początkiem II wojny światowej;
w wojsku pol. XVI–XVIII w. oddział jazdy lub dragonii bez taboru i sprzętu,
odwodnione produkty żywnościowe, uzyskane przez suszenie lub zagęszczanie surowców spoż. (albo mieszanin tych surowców) i dodatkowe utrwalanie przy zastosowaniu różnych metod;
Konstantyn I Wielki, Flavius Valerius Constantinus, ur. ok. 282, zm. 22 V 337,
wódz i cesarz rzymski, reformator państwa.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia