instantyzacja
 
Encyklopedia PWN
instantyzacja
[ang.],
nadawanie produktom spoż., gł. produktom sproszkowanym, struktury umożliwiającej ich szybkie, prawie błyskawiczne rozpuszczenie w wodzie lub w mleku;
produkt instantyzowany nosi nazwę instant; proces instantyzacji rozpoczyna się łączeniem (aglomeracją) drobnych cząstek materiałów sypkich (proszków) w większe, o porowatej (tzw. otwartej) strukturze umożliwiajacej szybkie przenikanie wody, mleka, soku czy herbaty, co powoduje zwilżenie ze wszytkich stron cząstek aglomeratu i natychmiastowe ich rozpuszczenie. Obecnie instantyzacji poddaje się najczęściej mleko w proszku, ekstrakty kawy, herbaty, kakao, napojów owocowych i warzywnych, odżywki, cukier puder, mąki i kasze.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia