był

Encyklopedia PWN

bot. owoc niepękający, suchy, o zdrewniałej owocni, jeden z typów orzecha, występujący u gat. z rodzaju dąb;
żonkil, właśc. narcyz żonkil, żonkila prawdziwa, Narcissus jonquilla,
gat. byliny z rodzaju narcyz, z rodziny amarylkowatych, pochodzący z obszaru śródziemnomor. (z zachodniej części);
biochem. różnobarwne związki org. o cząsteczkach zawierających 4 pierścienie pirolowe połączone w łańcuch.
biol. brunatnożółta wydzielina wątroby;
jedna z 3 wyróżnionych przez G. Cuviera odmian człowieka; podstawą jej wyróżnienia jest „żółty”, a właściwie płowy odcień skóry.
med. żółtawe zabarwienie skóry, twardówki, spojówek, błon śluzowych i narządów wewn., spowodowane przechodzeniem barwników żółciowych z krwi do tkanek;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia