Madera

Encyklopedia PWN

umiejętność przetwarzania owoców metodami domowymi, półprzem. i przem. na wino; także sztuka wytwarzania i pielęgnacji win;
napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej soku lub miazgi z winogron (w. gronowe), a także innych owoców (z dodatkiem cukru, w celu uzyskania odpowiedniej zawartości alkoholu — w. owocowe);
Zapata
[sapạta]
Emiliano Wymowa, ur. 8 VIII 1879, Anenecuilco, zm. 10 IV 1919,
przywódca chłopskiego ruchu partyzanckiego w czasie rewolucji meksykańskiej 1910–17;

Słownik języka polskiego PWN

madera
1. «mocne wino portugalskie»
2. «sos do mięsa zaprawiony tym winem»
3. «cienka, impregnowana tkanina bawełniana z połyskiem»
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia