Lub
Encyklopedia PWN
w przemyśle spoż. suszenie produktów żywnościowych o konsystencji stałej (owoce, warzywa, grzyby, mięso, ryby), półpłynnej (przeciery owocowe i warzywne) i płynnej (soki, ekstrakty kawy, herbaty) w stanie zamrożonym, pod znacznie obniżonym ciśnieniem;
satyryk i poeta;
reportażystka;
syn Siergieja Michałkowa, brat Nikity Michałkowa, ros. reżyser i scenarzysta film.; przedstawiciel nowej fali w filmie sowieckim lat 60.;
neofilologia
określenie nauki odróżnianej od przeł. XVIII i XIX w. od filologii klas., a zajmującej się językami i literaturami eur. kręgu kulturowego w czasach nowożytnych;
[gr. néos ‘nowy’, philéō ‘lubię’, lógos ‘słowo’, ‘nauka’],
biskup płocki, liturgista, historyk; 1999 beatyfikowany (w gronie 108 polskich męczenników z czasów II wojny światowej);