Destylacja cząsteczkowa

Encyklopedia PWN

destylacja cząsteczkowa, destylacja molekularna,
rozdzielanie mieszaniny cieczy przez odparowanie pod bardzo niskim ciśnieniem (bez wrzenia);
destylacja
[łac. destillatio ‘ściekanie kroplami’],
proces fizykochemiczny polegający na przeprowadzeniu (przez ogrzanie) substancji ciekłych w stan pary, skropleniu (kondensacji) par przez oziębienie i następnie zebraniu skroplonych par — skroplin (czyli destylatu) w specjalnym naczyniu. Jest to metoda rozdziału mieszanin, której podstawą jest różnica w składzie pary i cieczy opisana równowagą termodynamiczną układu.
hydrokraking
[gr.-ang.],
chem. kraking prowadzony z udziałem wodoru, w celu zmniejszenia masy cząsteczkowej składników surowca oraz zmiany proporcji, w jakich te składniki występują;
piroliza
[gr.],
rozkład związków chemicznych zachodzący pod wpływem wysokiej temperatury;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia