Chleb

Encyklopedia PWN

w teologii katol. i prawosł. nazwa oznaczająca przemianę chleba i wina w ciało i krew Jezusa Chrystusa podczas konsekracji,
doktryna i praktyka twórcza w literaturze, sztuce, filmie, muzyce, wprowadzona w ZSRR na początku lat 30. XX w., a po II wojnie światowej narzucona w innych państwach bloku sowieckiego;
ekon. pozarolnicza działalność gospodarcza, prowadzona przez osobę fizyczną we własnym imieniu (często osobiście lub przy pomocy członków rodziny) w małych warsztatach, zatrudniających od 1 do zazwyczaj 25 (czasem 50) pracowników, w zależności od kraju i rodzaju działalności; najstarsza i przez kilka tysiącleci jedyna forma wytwórczości przemysłowej, aż do powstania w czasach nowożytnych manufaktur, a następnie przemysłu fabrycznego.
Rzewuski Stanisław, ur. 27 VII 1864, Pohrebyszcze (Wołyń), zm. V 1913, Paryż,
dramatopisarz, prozaik, krytyk;
przekąska w postaci 2 cienkich kawałków bułki lub chleba, posmarowanych masłem i przełożonych wędliną, mięsem, serem, rybą itp.
selekcja
[łac.],
dobór, wybór; termin stosowany w naukach biol. i hodowli;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia