wiewiórka pospolita
 
Encyklopedia PWN
występuje prawie w całej leśnej strefie Eurazji, w Polsce wszędzie pospolita; długość ciała 18–28 cm, ogona 17–22 cm, masa ciała 200–400 g; ubarwienie zmienne, najczęściej rude z białym spodem lub czarnobrunatne przechodzące stopniowo w barwę białą na brzuchu; na końcach uszu pęczki włosów (pędzelki); nie zapada w sen zimowy, żywi się nasionami, owocami, ale także owadami i jajami; ciąża trwa 38 dni, 1–3 mioty w roku, w miocie 3–5 młodych, które matka karmi przez 5–6 tygodni.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia