świergotek łąkowy
 
Encyklopedia PWN
świergotek łąkowy, Anthus pratensis,
ptak z rodziny pliszkowatych;
występuje w Europie; wędrowny, zimuje w południowej Europie, północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie; w Polsce najliczniejszy ze świergotków (Anthus), zarówno w okresie lęgowym, jak i na przelotach; długość ciała ok. 16 cm, masa ok. 17 g; ubarwienie pstre, szaro-brunatno kreskowane, od spodu jaśniejsze; zamieszkuje wilgotne łąki, gdzie gnieździ się na ziemi; żywi się owadami; ponadto w Polsce 3 gatunki również lęgowe: siwerniak, świergotek drzewny, Anthus trivialis, pospolity na skrajach lasów, porębach, w zagajnikach, oraz świergotek polny, Anthus campestris, zamieszkujący okolice piaszczyste.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia