strychnina
 
Encyklopedia PWN
strychnina
[gr.],
biochem. związek organiczny, wielopierścieniowy, heterocykliczny alkaloid;
występuje w nasionach drzew tropik. z rodzaju kulczyba (Strychnos); biały, krystal. proszek bez zapachu, o b. gorzkim smaku, bardzo trudno rozpuszczalne w wodzie i alkoholu etylowym; ze względu na właściwości pobudzania ośrodkowego układu nerwowego stosowana w leczeniu (gł. w postaci azotanu) zaburzeń krążenia krwi i oddychania, w osłabieniu działania zmysłów (wzroku, słuchu), w celu ogólnego wzmocnienia układu nerwowego i mięśniowego; jest silną trucizną i dawka ponad 30 mg może spowodować skurcze mięśni i śmierć wskutek porażenia ośr. oddechowego.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia