skunks zwyczajny
 
Encyklopedia PWN
skunks zwyczajny, Mephitis mephitis,
ssak drapieżny, największy gat. z podrodziny skunksów, największy gat. z rodziny łasicowatych; występuje w różnych środowiskach, od pustyni po las (często na polach uprawnych), w Ameryce Północnej od południowej Kanady po północny Meksyk;
dł. ciała ok. 40 cm i tyleż puszysty ogon; futro twarde, gęste i długie, ciemne (2 białe pasy wzdłuż ciała); w niebezpieczeństwie z gruczołów kołoodbytowych wystrzykuje cuchnącą ciecz (na odległość do 6 m); aktywny o zmierzchu i nocą, poluje na drobne zwierzęta, zjada także pokarm roślinny; zamieszkuje lasostepy i prerie Ameryki Północnej, od południowej Kanady do północnego Meksyku; osobniki występujące w północnej części zasięgu zapadają w sen zimowy; hodowany dla futra.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia