siniak
 
Encyklopedia PWN
długość ok. 32 cm; upierzenie szarosine, spodem jaśniejsze, lotki i sterówki ciemne; dziuplak; samiec tokuje; żywi się głównie nasionami; zamieszkuje lasy mieszane Europy, Azji Mniejszej, północnej Afryki; w Polsce gnieździ się nielicznie, chroniony.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia