ryś
 
Encyklopedia PWN
zamieszkuje lasy Europy i Azji, w Polsce występuje w Karpatach i północno-wschodniej części kraju; długość ciała 80–135 cm, ogona 13–22 cm, wysokość w kłębie ok. 75 cm; sierść gęsta, brązowoszara, czarno cętkowana (odmiana nizinna nie ma plam), brzuch i bokobrody białe, uszy zakończone pędzelkami włosów; poluje głównie nocą, także na większe ssaki; gniazdo w norach, jamach lub rozpadlinach; w Polsce pod ochroną gatunkową.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia