rezus
 
Encyklopedia PWN
dł. ciała ok. 60 cm, dł. ogona do 25 cm; futro gładkie, zielonawożółtawe; twarz naga, czerwonawa; tryb życia gromadny, gł. nadrzewny (też dobrze pływa); żywi się owocami, nasionami i liśćmi, także bezkręgowcami; północna część Płw. Indyjskiego, Indochiny, Himalaje i południowe Chiny; występuje często w ogrodach zool.; również zwierzę laboratoryjne.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia