pardwa
 
Encyklopedia PWN
pardwa, Lagopus,
rodzaj ptaków z rodziny głuszcowatych, z rzędu grzebiących;
3 gat.; pardwa mszarna, L. lagopus, dł. do 40 cm; latem szarobrązowa, zimą biała (na nogach i palcach pióra nitkowate); roślinożerna, zimą w poszukiwaniu pokarmu kopie długie korytarze pod śniegiem; żyje w parach, zimą w gromadach; zamieszkuje mszary i tundry na północy Starego i Nowego Świata; w Polsce występowała do połowy XIX w., obecnie sporadycznie, chroniona; ponadto są znane: pardwa górska, L. mutus, i pardwa białosterna, L. leucurus.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia