nury
 
Encyklopedia PWN
nury, Gaviiformes,
rząd ptaków;
4 gatunki dobrze przystosowane do życia wodnego, doskonale pływające i nurkujące; nogi osadzone w tyle ciała, 3 przednie palce nóg spięte błoną pływną; na lądzie są nieporadne; dziób mocny, ostry; samce czarno-białe, samice brązowe; żywią się głównie rybami, także skorupiakami, owadami wodnymi; gniazdo na lądzie, w pobliżu zbiorników wód słodkich; jaja (zwykle 2) wysiadują oboje rodzice; zagniazdowniki; zamieszkują wybrzeża północnej Eurazji, Ameryki Północnej; na początku XX w. w północnej Polsce nielicznie gniazdował nur czarnoszyi, Gavia arctica (długość 70 cm); obecnie pojawia się regularnie w okresie przelotów i zimowania, podobnie jak nur rdzawoszyi, Gavia stellata; chronione.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia