norka amerykańska
 
Encyklopedia PWN
norka amerykańska, norka kanadyjska, wizon, Mustela vison,
gatunek ssaka z rodziny łasicowatych;
w stanie dzikim występuje w Ameryce Północnej; po wprowadzeniu lub w wyniku ucieczki z ferm hod. rozprzestrzeniła się w północnej Europie i północnej Azji, od ok. 1960 w północno-wschodniej Polsce; dł. ciała 30–55 cm, ogona 15–25 cm; ubarwienie brązowe z białymi plamami na spodzie głowy; prowadzi naziemno-wodny tryb życia; żywi się małymi ssakami, ptakami, płazami, rybami, owadami i skorupiakami; aktywna nocą oraz o świcie i zmierzchu, resztę dnia spędza w kryjówce w pobliżu wody; w Polsce jest gat. łownym; powszechnie hodowana jako fermowe zwierzę futerkowe; wyhodowano wiele jej barwnych odmian.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia