niedźwiedź polarny
 
Encyklopedia PWN
niedźwiedź polarny, niedźwiedź biały, Ursus maritimus (Thalarctos maritimus),
gatunek ssaka z rodziny niedźwiedziowatych;
Arktyka; dł. ciała do 300 cm, masa do 800 kg (samice 380); sierść bardzo gęsta, biała, okrywa także stopy; doskonale pływa i nurkuje; poluje gł. na foki, także na zwierzęta lądowe; gat. zagrożony.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia