mango
 
Encyklopedia PWN
mango, magnusodrzew, Magnifera,
rodzaj roślin okrytozalążkowych z rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae) obejmujący ok. 40 gat. drzew występujących w Azji Południowej i obszarze indo-malajskim;
dorasta do 30 m wys.; liście wiecznie zielone, eliptyczne; kwiaty białozielone, wonne, zebrane w wiechy; najbardziej znane mango indyjskie, M. indica, uprawiane w rejonach tropik. dla jajowatych, soczystych owoców — pestkowców (dł. do 20 cm, masa do 1 kg), wonnych, żółtych (niekiedy zielonawych lub czerwonawych), słodkich, bogatych w wit. B i C, bardzo smacznych, spożywanych na surowo i w przetworach; nasiona bogate w skrobię, czasem mielone na mąkę; użytkowane także drewno; również inne gat., z rodzaju mango, z Malezji mają jadalne owoce.
zgłoś uwagę
Ilustracje
Mango indyjskie fot. M. Jędrusik/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia