lotokot
 
Encyklopedia PWN
lotokot, kolugo, kaguan, lotoperz, Cynocephalus volans,
ssak z rzędu latawców; zamieszkuje lasy podzwrotnikowe południowych Filipin;
wielkości kota, ubarwienie ochronne — brązowe lub szare, w białe plamki na grzbiecie; tryb życia nocny; posługuje się jedynie lotem ślizgowym, szybując na odległość ponad 100 m, na ziemi staje się bezradny; żywi się owocami, pączkami, kwiatami i liśćmi; młode lotokoty rodzą się słabo rozwinięte, samica nosi je przyczepione do brzucha, a błona ślizgowa służy za torbę do ich ochrony; lasy podzwrotnikowe południowych Filipin.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia