lód sztuczny
 
Encyklopedia PWN
lód sztuczny,
lód otrzymywany przez zamrożenie wody w wytwornicy lodu, w postaci bloków (25–200 kg), płyt, drobnych bryłek (łusek, kostek itp.) lub śniegu
w wytwornicach do produkcji lodu w postaci bryłek lub śniegu stosuje się chłodzenie bezpośrednie, a w (rzadziej używanych) wytwornicach lodu w blokach — chłodzenie pośrednie (w zbiorniku ze stale mieszaną saletrą jest umieszczany parownik urządzenia chłodniczego i formy na lód); l.sz. jest stosowany w transporcie chłodniczym oraz do celów konsumpcyjnych; do chłodzenia ryb używa się l.sz. z wody morskiej. Po raz pierwszy l.sz. wytworzył 1755 szkoc. lekarz i chemik W. Cullen.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia