lemury
 
Encyklopedia PWN
20 gat.; drobne i średniej wielkości, o puszystym futrze i dość długim ogonie, część twarzowa głowy zwykle wydłużona, oczy duże, osadzone blisko siebie, uszy małe; gromadne i nadrzewne, tryb życia nocny; owocożerne i owadożerne, także wszystkożerne; lasy Madagaskaru; do lemurów należą m.in. katta, wari.
Ilustracje
Lemur czarny (Eulemur macaco) fot. A. Olej/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia