kruk
 
Encyklopedia PWN
największy przedstawiciel rodziny; długość ciała ok. 60 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 120 cm, masa ok. 1,5 kg; upierzenie czarne z metalicznym połyskiem, na podgardlu tworzy rodzaj brody; głowa spłaszczona, dziób niezwykle silny; lot podobny do lotu ptaków drapieżnych; wszystkożerny; żyje w monogamii, osiadły; lasy Eurazji, północnej Afryki i Ameryki Północnej; w Polsce rzadki, chroniony; długowieczny.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia