kondory
 
Encyklopedia PWN
kondory,
nazwa rzędu Cathartiformes i rodziny Cathartidae ptaków;
zwanych też sępami Nowego Świata; 7 gatunków żyjących współcześnie; kondor wielki, Vultur gryphus, długość ok. 1 m, rozpiętość skrzydeł ok. 3 m; upierzenie czarne, kryza wokół szyi biała, naga skóra szyi i głowy czerwona; hakowaty dziób u nasady zdobny w wysoki grzebień; żyje towarzysko, gromadnie też żeruje; głównie padlinożerny, rzadko atakuje jagnięta; osiąga najwyższy spośród ptaków pułap lotu (do 7 tys. m); niedostępne skały (gniazd nie buduje) wysokich Andów; kondor królewski, Sarcorhamphus papa, nieco mniejszy, upierzenie czerwono-biało-czarne; lasy i zadrzewione równiny tropikalne Ameryki Południowej (gniazda na wysokich drzewach).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia