kiła kapusty,
jedna z najwcześniej rozpoznanych i opisanych chorób roślin wywoływana przez Plasmodiophora brassicae, zaliczanego niegdyś do pragrzybów, a obecnie do grzyborośli (Protozoa) z królestwa grzybów;
kiła kapusty
Encyklopedia PWN
występuje u kapusty, kalafiora, kalarepy, rzodkiewki, rzepaku i in. roślin kapustowatych; objawy: na korzeniach narośla lub palczaste nabrzmienia utrudniające pobieranie wody i substancji odżywczych, więdnięcie i żółknięcie roślin, niezwijanie się główek kapusty głowiastej; rozwojowi kiły kapusty sprzyja zakwaszenie i nadmierna wilgotność gleby; zwalczanie i zapobieganie m.in. przez niszczenie korzeni zaraz po zbiorze, regulację stosunków wodnych, niszczenie chwastów oraz stosowanie odpowiednich fungicydów.
Znaleziono w książkach Grupy PWN
Trwa wyszukiwanie...
