kariamy
 
Encyklopedia PWN
kariamy, dwuczuby, Cariamidae,
rodzina ptaków z rzędu żurawiowych;
2 gat.; k. czerwononoga (Cariama cristata) zamieszkuje trawiaste równiny Ameryki Południowej od środkowej i wschodniej Brazylii do północnej Argentyny; dł. ciała ok. 70 cm; lata słabo, biegnąc po ziemi (potrafi rozwinąć szybkość do kilkudziesięciu km/h); upierzenie brunatnoszare; wokół nasady czerwonego dzioba sterczą kępki długich piór. K. czarnonoga (Chunga burmeisteri) jest nieco mniejsza i jaśniejsza od poprzedniej, ma czarny dziób bez kępek piór u nasady; występuje w suchych lasach południowej Boliwii, Paragwaju oraz środkowej Argentyny. Na k. poluje się ze względu na ich mięso; pisklęta wybierane z gniazd i wychowywane wraz z kurczętami stają się znakomitymi stróżami, ostrzegając swoim donośnym głosem przed zbliżającym się drapieżnikiem.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia