jaguarundi
 
Encyklopedia PWN
jaguarundi, Herpailurus yagouaroundi (Felis yagouaroundi),
gat. ssaka z rodziny kotowatych; Ameryka Południowa i Północna;
dł. ciała 55–75 cm, masa ciała 4,5–10 kg; ubarwienie szare lub rude (ciemniejsze na wierzchniej stronie); prowadzi gł. naziemny tryb życia.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia