hialuronowy kwas
 
Encyklopedia PWN
hialuronowy kwas,
heteropolisacharyd o dużej masie cząsteczkowej , zaliczany do mukopolisacharydów;
zbud. z powtarzającego się fragmentu disacharydowego składającego się z kwasu d-glukuronowego i N-acetylo-d-glukozaminy; bezpostaciowa, biała substancja rozpuszczalna w wodzie, w której tworzy roztwory o dużej lepkości; występuje w organizmach zwierzęcych; znajduje się w substancji międzykomórkowej tkanki łącznej, a także w innych tkankach, którym nadaje odporność mech., zapobiega wtargnięciu do organizmu drobnoustrojów i substancji toksycznych; szczególnie bogata w kwas hialuronowy jest tkanka łączna pępowiny (gł. źródło kwasu hialuronowego), gałka oczna, śluzy stawów (pełni tam rolę smaru i łagodzi wstrząsy); występuje także w skórze, ścięgnach, ściankach tętnic, otoczkach bakteryjnych.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia