hełmiatka
 
Encyklopedia PWN
hełmiatka, Netta rufina,
ptak z plemienia grążyc, z podrodziny kaczek;
długość ciała 53–60 cm; samiec w szacie godowej ma jaskrawoczerwony dziób, a głowę i górną część szyi kasztanowordzawe, samica ubarwiona skromniej; hełmiatka zamieszkuje słodkie i słonawe jeziora oraz stawy z bujną roślinnością w południowej części Palearktyki; sposobem żerowania przypomina bardziej kaczki pływające (pławice); rośłinożerna; wędrowna, w Polsce gniazduje bardzo nielicznie, chroniona.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia