gruboszowate
 
Encyklopedia PWN
gruboszowate, Crassulaceae,
rodzina z klasy roślin dwuliściennych obejmująca ok. 30 rodzajów i 1500 gat., rozprzestrzenionych na obu półkulach, rosnących na suchych i jasnych stanowiskach w gorących i umiarkowanych rejonach Ameryki, Afryki i Eurazji;
zróżnicowane w pokroju; liście i pędy mięsiste; kwiaty białe, różowe, czerwone lub żółte, zwykle zebrane w kwiatostany, zapylane przez owady lub ptaki (u rodzajów kalanchoe, kotyledon, Cotyledon); liczne gat. gruboszowatych są uprawiane w mieszkaniach i szklarniach (np. grubosz, eczeweria, briofilum) lub w ogródkach skalnych (np. rojnik, rozchodnik); w Polsce występuje dziko 19 gat., gł. z rodzajów rozchodnik i rojnik.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia