grubienie pierwotne i wtórne
 
Encyklopedia PWN
grubienie pierwotne i wtórne,
bot. proces pogrubiania łodygi lub korzenia u roślin;
grubienie pierwotne wynika z działalności wierzchołkowego merystemu; w łodydze odbywa się w obrębie pąka wierzchołkowego i dzięki niemu łodyga jest od początku gruba lub dysponuje zapasem małych komórek miękiszowych, które mogą się następnie rozrastać w poprzek, wzdłuż promienia; grubienie wtórne wynika z działalności kambium waskularnego (miazga łykodrzewna); występuje zawsze w łodygach i korzeniach roślin drzewiastych z wyjątkiem większości drzewiastych jednoliściennych (bambusy, palmy), często — w łodygach i korzeniach roślin jednorocznych lub bylin (z wyjątkiem jednoliściennych) i u większości paprotników.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia