golteria
 
Encyklopedia PWN
golteria, gaulteria, starzęśla, Gaultheria,
bot. rodzaj rośliny okrytozalążkowej drzewiastej z rodziny wrzosowatych;
150–200 gat. krzewinek, krzewów lub niskich drzew występujących na terenach klimatu górskiego, umiarkowanego lub subantarktycznego na całej kuli ziemskiej; dorasta do 5 m wys.; liście pojedyncze, błyszczące; kwiaty o koronie dzwonkowatej, białe lub różowe, pojedyncze lub zebrane w grona; owoc — torebka, otoczona mięsistym kielichem, u niektórych golterii jadalna, smaczna; najważniejszym gat. jest uprawiana w Polsce golteria płożąca, G. procumbens, pochodząca ze wschodniej części Ameryki Północnej, niska, płożąca się krzewinka o aromatycznej woni, stosowana jako roślina okrywowa o ozdobnych czerwonych owocach oraz liściach, przebarwiających się zimą na czerwono lub fioletowobrązowo, szczególnie polecana do ogrodów skalnych; ponadto rzadko są uprawiane w kolekcjach i ogrodach bot: golteria szallon, G. shallon i golteria Miquela, G. migueliana.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia