frumentacje
 
Encyklopedia PWN
frumentacje, frumentationes
[łac. frumentum ‘zboże’, ‘ziarno’],
w starożytnym Rzymie rozdawnictwo zboża obywatelom przez państwo (po obniżonej cenie), od 58 r. p.n.e. — za darmo;
wprowadzone przez Gajusza Grakchusa 128 p.n.e., regulowały rynek zbożowy w Rzymie; w ostatnim wieku republiki likwidowane i przywracane w zależności od tego, kto zwyciężał w walkach wewnętrznych; ustaliły się jako przywilej obywateli mieszkających w Rzymie i jego najbliższej okolicy; Cezar zmniejszył liczbę korzystających z frumentacji z 320 tys. do 150 tys.; August podniósł ją do 200 tys.; za następnych cesarzy doszła do 250 tys.; frumentacje, powiększone w II i III w. o rozdawanie innych produktów (oliwy, wina, mięsa), były głównym czynnikiem zapewniającym spokój społeczny w ówczesnej milionowej stolicy świata.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia