dżelada
 
Encyklopedia PWN
tułów starych samców osiąga dł. ok. 70 cm, ogon ok. 50 cm; otwory nosowe umiejscowione z boku nosa; długie włosy na ramionach i górnej części brzucha tworzą rodzaj płaszcza; jasne obramowanie oczu; pierś i gardziel nagie, ciemnoczerwone; aktywna w dzień, tryb życia naziemny; okolice górskie Etiopii.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia