drożdże paszowe
 
Encyklopedia PWN
drożdże paszowe, drożdże pastewne,
drożdże specjalnie hodowane na produktach ubocznych (odpadowych) zawierających przyswajalne dla drożdży związki węgla: cukry proste, dwucukry, alkohole, kwasy org., węglowodory i in., wykorzystywane do celów paszowych;
do produkcji drożdży paszowych służą produkty uboczne różnych przemysłów: celulozowo-papierniczego (ługi posiarczynowe, scukrzona celuloza), gorzelnictwa (wywary), cukrownictwa (melasa) itp.; jako drożdże paszowe stosuje się najczęściej drobnoustroje drożdżopodobne, zaliczane do grzybów mitosporowych, z rodzajów: Torula, Candida i in.; drożdże paszowe zawierają do 50% białka o wysokiej wartości biol. (bogaty skład aminokwasów), wit. z grupy B, a po naświetleniu promieniami ultrafioletowymi także wit. D2; drożdże paszowe stosuje się do wzbogacania mieszanek pasz w składniki pokarmowe. Zagospodarowanie odpadów przem. dla otrzymywania drożdży paszowych jest jednocześnie metodą zapobiegania zatruwaniu środowiska przez ścieki tych przemysłów.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia