dorsz
 
Encyklopedia PWN
dorsz, Gadus morhua,
ryba mor. z rodziny dorszowatych (Gadidae), rzędu dorszokształtnych;
tworzy kilka pogat., a w ich obrębie po kilka lokalnych ras (np. d. bałtycki czyli pomuchla), różniących się m.in. wielkością (dł. 35–180 cm), cechami anatomicznymi, terminami rozrodu i żerowania; ubarwienie marmurkowo-oliwkowe, brzuch i linia boczna — białe; na podbródku wąs; drapieżny, żywi się gł. rybami i skorupiakami dennymi; tarło odbywa zimą i na wiosnę; tarliska ras atlantyckich znajdują się przy brzegach Norwegii, wokół W. Owczych, Islandii i na M. Północnym; pospolity w północnej części O. Atlantyckiego i Oceanu Spokojnego oraz w przyległych morzach. W gospodarce światowej dorsz jest podstawową rybą przem.; do konsumpcji jest używany w stanie świeżym, mrożonym, wędzonym, w postaci konserw, ponadto w stanie suszonym (sztokfish i klipfish), solonym w beczkach (laberdan); z wątroby dorsza — zawierającej do 70% tłuszczu — wyrabia się tran leczn. oraz preparaty witaminowe (wit. A i D).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia