czerwone duńskie bydło
 
Encyklopedia PWN
czerwone duńskie bydło,
rasa bydła mlecznego powstała w wyniku selekcji miejscowego bydła duńskiego, a następnie (pod koniec XIX w.) krzyżowania go z bydłem anglerskim i szlezwickim;
masa ciała krów ok. 600 kg, buhajów 900–1000 kg; wys. w kłębie 135–150 cm; budowa ciała harmonijna, szeroka i głęboka klatka piersiowa, tułów długi, kościec mocny; umaszczenie jednolicie czerwone; rocznie 5–6 tys. kg mleka o zawartości tłuszczu 4,2–4,4%; ekspansja bydła holsztyńsko-fryzyjskiego spowodowała zmniejszenie znaczenia tej rasy w Danii i in. krajach; w Polsce czerwonego bydła duńskiego z powodzeniem używano do uszlachetnienia krajowego bydła czerwonego.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia